spracovanie
taktiež je viac druhov a metód spracovania kávy .
DRY PROCCES ( natural ) - suchá metóda
partí medzi najjednoduchšie a najmenej nákladné . plody sa v šupke sušia na otvorených priestanstvách cca 1 mesiac . plody sa musia často prehrabávať aby nedochádzalo k fermentácii , aby sa nedostala vlhkosť , a aby sušenie bolo pravidelné .
po sušení nastáva proces lúpania z vrchnej šupky , na kávovom zrne však stále ostáva ďalšia vrstva - pergament.
káva týmto spôsobom spracovania má dominantné chuťe a to hlavne - medové tóny , sladkastý nádych , chuť orieškov a čokolády .
zrná po vylúpaní ešte jeden alebo dva mesiace "čakajú " a až potom sú exportované .
WET PROCCES ( fully washed ) - mokrá metóda
náročnejší proces , ale používa sa väčšinou na kvalitnejšie kávy .
vo vodných nádržiach , kávové plody prechádzajú "kúpeľom " , kde sa oddelujú ľahké a zhnité plody od ostatných . hneď po kúpuli musí ( do 24 hod ) dôjsť k odstráneniu vrchnej šupky a časti dužiny . je to potrebné , pretože neskoršie by pri lúpaní zŕn mohlo dôjsť k poškodeniu .
potom zrná postupujú do ďalších nádrží ,kde prebieha fermentácia ( cca do 36 hodin ) .zrná sa následne sušia cca 2 týždne . kávy spracované týmto spôsobom majú v sebe viac ovocných tónov a vyššiu kyslosť .
SEMI-WASHED PROCCES - ( polomokrá metóda )
u tejto metódy sa na začiatku postupuje ako pri mokrej , prebieha selektácia tažkých a ľahkých zŕn . následne v lúpacích strojoch sú zbavené šupky a časti dužiny . potom však nastáva proces ako u suchej metódy , kde sa zrná sušia na priestranstve .tu je nesmierne dôležité časté otáčanie zŕn .
takto spracovaná káva má jemnú kyslosť a výrazné telo a sladkosť .
pri tomto spôsobe sa šetria náklady na nadmerné používanie vody oproti wet procces . spôsob tohot spracovania má svoju výhodu , kedže počas sušenia sa cukry z dužiny uvolnia do zrna . používa sa aj názov honey procces
LEŠTENIE ZŔN
po spracovaní zŕn nastáva proces lúpania pergamentovej šupky . káva sa lúpe v podobných zariadeniach ako sa sú na odstraňovanie vrchnej šupky . u psracovania mokrým procesom je lúpanie podstatne náročnejšie .