názvy a význam

  • barista - osoba , ktorá sa venuje káve , ktorá jej aj rozumie a dokonale ovláda svoju prácu , tak ako aj rôzne prípravy a spôsoby
  • tamper - dôležitá pomôcka pri utláčaní kávy v portafilter
  • portafilter - páka - kde sa dávukuje namletá káva ( tradične 7 alebo 14g ) - čerstvo namletej kávy
  • tamper stand - utláčacia " stanica " , na pridržanie , udržanie páky ( portafilter ) , pri utláčaní
  • roasting - praženie kávy , jeden z najdôležitejších preocesov , predtým , ako ochutnáte svoju obľúbenú šálku kávy
  • bag - obyčajne jutové vrece zelenej kávy . v niektorých krajinách sú rôzne miery ako nap. brazília 132 pounds , colombia 154 pounds , angola 176 pounds....
  • black jack coffee - kávové zrná , ktoré sú zlé pri zbieraní alebo pri preprave
  • blend - mix 2 alebo viacerých variet kávy , ktoré sú miešané spolu
  • bouquet - vôňa s dochťou varenej kávy
  • braca - mierka dĺžky ( 2 metre a 2 centimetre )
  • broken - " rozbité " kávové zrná
  • buttery - plná chuť " oleja " na podnebí v ústach
  • cafe benefiaciado - lúpaná káva
  • CC , C/C - súčasná úroda
  • cif - cena kávy , poistenie , doprava
  • cafe en parche - kávové zrno v pergamene
  • cafetal - plantáže kávovníkov
  • chaffy - papierová šupka na zelených zrnách , ktorá sa odstráni počas praženia
  • coffeol - esencia kávy , coffee oil
  • earthy - zemitá alebo " plesnivá " chuť
  • en oro - termín pre pranú kávu , keď parchment a silver skin sú odstránené . clean coffee
  • estate - farma ,kde rastie špecifická varieta , tiež sa odvoláva na vládnu kontrolu v niektorých krajinách
  • fazenda - kávová plantáž
  • fazendero - majiteľ fazendy
  • finca - kávová plantáž
  • GHB - good hard bean
  • grade - miera (stupeň ) kvality
  • grading - klasifikácia kvality kávy , podľa veľkosti a tvaru . zrná sú sortované použitím sít ( sito ) -screens do nasledujúcich kategórií AA , platnation A , screen 18/20 , AB , screen 16 , C , broken , E , elephants , paeberry
  • harsh - termín opisujúci určitú kávovú chuť
  • HB - hard bean
  • green coffee - nepražené kávové zrná ( zelená káva )
  • hacienda - farma alebo ranč
  • groundy - zemitá chuť
  • HG - hight grown  ( 2000 - 4000 feet u.t.s. )
  • kilogram - 2.2046 pound
  • limu - nízka acidita pranej kávy , typická pre etiópiu
  • lavando fino - najlepší stupeň pre kávu z Venezuely
  • LGC - low grown central
  • longberry harar - stupeň kávy pre etiopiu . zrná sú väčšie ako " shortberries "
  • MAM - akronym pre Medelin , Armenia a Manizales =kolumbijská káva , ktoré sa štandartne predávajú v jednom kontrakte
  • mbuni - nepraná zlá ( chudobná ) kvalita kávy
  • MC - methylene chlorid , používaný pre DeCaffe kávu
  • new crop - čertsvá káva = čerstvý zber
  • nutty - s aromou alebo chuťou pražených orechov , spája sa so zlou kvalitou kávy
  • pulping - 1.krok po zbere , odstaňovanie šupky
  • PW - prime washed
  • rioy , rio-y - zaručne rio chuť
  • rio - " lekárska " chuť kávy z brazílie
  • SHB - strictly hard bean
  • quakers - nezrelé , zaostalé kávové zrná
  • red eye - espresso v šálke doliate kávou napr. z french press
  • sound coffee - káva v " obchodných podmienkach "
  • source - place of origin
  • traviesa - druhý zber
  • unwashed coffee - káva " vyrábaná " suchou metódou
  • UQG - usually good quality
  • whole bean - upražená káva , ale nie mletá
  •  
  •  

 


čerstvo pražená káva od spoločnosti coffee touch s.r.o , ktorá má svoje kaviarne v žiline , kde ponúka svojim klientom okrem kávy costadoro aj niečo navyše , výberovú kávu najvyššej kvality . na našich stránkach nájdete rôzne ponuky , kávu do vašej kaviarne alebo na doma