variety
Poznáme hlavné variácie , čiže poddruhy kávy , ktoré sa delia ..... and many many more ....
TYPICA
partí medzi najrozšírenejšie . vynačuje sa intenzívnou arómou a vynikajúcim balancom ( horkosť , trpkosť , kyslosť ) . krížením tejto variety vznikli " kávy " ako napr. jamaicka blue mountain , hawai kona ....
BOURBON
patrí medzi najkvalitnejšie odrody arabicy . veľmi jemná a lahodná chuť,s tónmi čerešní ( výrazne ovocná ) , medu , nízkou horkosťou a plnou sladkou chuťou .používa sa aj názov yellow bourbon , z dôvodu , že plody kávovníku mávajú aj žltú ( červenú aj oranžovú ) farbu , čo je netypické . meno dostala po ostrove bourbon ( teraz- reunion )
CATURRA
je prírodnou mutáciou bourbon.
CATUAI
je odroda vyšľachtená človekom veľmi malého vzrastu . odoláva aj silným veterným vplyvom .
GEISHA
pravdepodobne najžiadanejšia odroda kávy . káva z panamy ( pravdepodobne pochádza z kostariky ) z veľmi slávnej farmy Hacienda La Esmeralda , s ktorou vyhrávajú všetky panamské súťaže . v káve môžete nájsť silnú sladkosť , lesné ovocie a chuť mandariniek . pestuje sa vo vysokých nadmorských výškach -
PACAMARA
opäť človekom vyšľachtená odroda z káva maragogype a pacas . kvetinové a korenisté aroma .
MARAGOGYPE
vyvážená , aromatická chuť . káva z brazílie ( oblasť bahia mesto - maragojipe ) . špecifokom tejto kávy je , že má obrie ( slonie ) zrná , ktoré sú v priemere o 30 - 40 % väčšie .
AMARELLO
káva so žltými plodmi . málo rozšírená