odrody kávy

Najhlavnejšou odrodou kávy v dnešných dňoch , ktorá tvorí najväčšie precento celosvetovej produkcie je arabica , s ktorou pracujeme aj my a tatiež robusta . 

druhy kávy sa delia opäť na jednotlivé odrody . tie poväčšine dostávajú meno podľa plantáže alebo oblasti . 

arabica sa najčastejšie pestuje v strednej a južnej amerike a tiež v afrike aj austrália . robusta je hlavne v ázii , afrike , ale tiež v južnej amerike . 

arabica

 

patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy a tvorí až  80% celosvetovej produkcie . mýtus , že arabica rastie od nadmorskej výšky od 1000 m.n.m , je za nami , káa rastie už od 600 m.n.m. ,

arabica má menej kofeínu , výnimočnú kyslosť ( je to kladný znak u kávy ) , je náročnejšia na pestovanie . káva môže mať v sebe obsiahnutých nespočetné množstvo chutí , ktoré ovplyvňuje vla faktorov . pôda ( terroir ) , spracovanie , praženie ale aj samotná príprava .

robusta 

robusta má vyšší obsah kofeínu , jej chuť je ťažká zemitá . jej pestovanie nie je tak náročné ako u arabica 

 

 

 

 


 


čerstvo pražená káva od spoločnosti coffee touch s.r.o , ktorá má svoje kaviarne v žiline , kde ponúka svojim klientom okrem kávy costadoro aj niečo navyše , výberovú kávu najvyššej kvality . na našich stránkach nájdete rôzne ponuky , kávu do vašej kaviarne alebo na doma