vône kávy
v tejto sekcii sa vám budeme snažiť priblížiť rôzne vône ,ktoré môžete nájsť v šálke kávy . veĺkým pomocníkom nám je
jean lenoir - " Nose of the coffee "
-
EARTH ( zemitá )
- hlavná definícia je ku čerstvo vykopanej zeminy po búrke ,
- charakteristika vône ( chute ) - najčastejšie môžete ibjaviť v etipópskych kávach (harar , sidamo ), indonézia alebo haiti . taktiež môžete očakávať túto vôňu a chuť vo vietnamskej robuste alebo v robuste z indie . tiež , ale menej okázalú nájdete v maragogype zo Salvadoru a v sigri (papua nová guinea )
-
POTATO ( zemiaková )
- hlavná definícia je ku vareným zemiakom
- charakteristika vône ( chute ) - toto je jedna z najčastejších aróm v káve , ale nebýva hlavnou ( dominantnou ) . chuť môžete hlavne objaviť v costa rica, colombia tolimas, a vo veľmi " bylinkovom " hondurase . niekedy sa objaví v niektorých kávach z východnej afriky - zimbabwe , ale intenzita je menej charakterová ako u káv z centrálnej ameriky
-
GARDEN PEAS ( hrášok )
- hlavná definícia je ku čerstvým hráškovým lúskom , keď ho práve otvoríte .
- charakteristika vône ( chute ) - často ju môžete objaviť v káve , ktorá je svetlo pražená .vôňa je viac charakteristická pre arabicu viac ako pre robustu . chuť môžete nájsť hlavne v kávach z ugandy , často v kávach z guatemaly a v robuste z brazílie .
-
CUCUMBER ( uhorka )
- hlavná definícia je ku pevnej chrumkavej uhorke .
- charakteristika vône ( chute ) - je to jedna z najzaujímavejších chutí . môžete ju objaviť vo venezuele tachira , v nepraných arabikách z brazílie a v kolumbijskej valledupar excelso taktiež v etiopia limu , jemne v kávach zo zairu a intenzívnejšie v keni . ak ju neobjavíte hneď , nezúfajte , určite sa objaví v dochuti
-
STRAW ( slama )
- hlavá definícia je prenikavej vôni stoniek obilia , ktoré sú nechané na poli po zbere
- charakteristika vône ( chute ) - v kávach z indie môžete objaviť túto intenzívnu vôňu . väčšinou sa objavuje u káv s očarujúcou kvalitou . je to jedna z najľahšie " odhaliteľných " chutí v káve . nájdete ju hlavne v kávach z burundi , v robuste ivory coast , je celkom dominantná v keni kitalé , a v niektorých austrálskych kávach
-
CEDAR ( céder )
- hlavá definícia je ku cédrovému drevu alebo k hoblinám , ako keď strúhate ceruzku
- charakteristika vône ( chute ) - hlavne v uganda , etiopia lima a vo výborných guatemalách . v pozadí sa objavuje v kávach z hondurasu . typická pre legendárnu jamaicu blue mountain a jemne v hawai kona
-
CLOVE - LIKE ( klinček )
- hlavná definícia je typická vôňa klinčeku
- charakteristika vône ( chute ) - aroma hlavne v burundi a v kvalitných kávach z mexico a guatemala a absolútne nezameniteľná v etiopia harar
-
PEPPER ( korenistá )
- hlavná definícia je intenzívna , takmer kovová chuť doplnená pikantnou príchuťou korenia
- charakteristika vône ( chute ) - hlavne v brazílii , a v káve zo zimbabwe
-
CORIANDER SEEDS ( koriander )
- hlavná definícia je sušené koriandrové semienka doplnené kvetinovými tónmi muškátu a ružového dreva
- charakteristika vône ( chute ) - dominantná u etiopie sidamo a v kombinácii s " toasty " tómni ju môžete nájsť aj v pacamare zo salvadoru
-
VANILLA ( vanilka )
- hlavná definícia je
- TEA ROSE ( čajové ruže ) ....
- COFFEE BLOSSOM ( kávový kvet )
- COFFEE PULP ( kávová dužina )
- BLACKCURRANT - LIKE ( čierna ríbezľa )
- LEMON ( citrón )
- APRICOT ( marhuľa )
- APPLE ( jablko )
- BUTTER ( maslo )
- HONEYED ( medové )
- LEATHER ( koža ,remeň )
- BASMATI RICE ( ryža )
- TOAST ( toast ,opekaný chlieb )
- MALT ( slad ,sladový )
- MAPLE SIRUP ( javorový sirup )
- CARAMEL ( karamel )
- DARK CHOCOLATE ( tmavá , horká čokoláda )
- ROASTED ALMONDS ( pražené mandle )
- ROASTED PEANUTS ( pražené arašidy )
- ROASTED HAZELNUT ( pražené lieskové orechy )
- WALNUTS ( vlašské orechy )
- COOKED BEEF ( varené hovädzie mäso )
- SMOKE ( dym , údenie )
- PIPE TABACCO ( fajkový tabak )
- ROASTED COFFEE ( pražená káva )
- MEDICAL ( lekárska )
-
RUBBER ( guma ,kaučuk )