príprava kávy
v našich zemepisných končinách patrí medzi najpopulárnejšiu prípravu kávy ( hlavne v kaviarňach ) epsresso , ale existuje množstvo renomovaných a veľmi zaujímavých spôsobov . v tejto sekcii si opíšeme základné , aj tie , čo tvoria momentálne svetové trendy
-
ESPRESSO
jeden z nájznámejších spôsobov prípravy kávy . ale vedeli ste , že pri espresse je naozaj veľmi dôležité dodržiavať zásady správnej prípravy . závisí to hlavne od človeka-baristu , ktorý vám daný nápoj pripravuje . je pár základných zásad , ktoré sú dané
- potrebná porcia mletej kávy 7g+/-0,5
- teplota vody pripravovanej porcie 88C+/-2C
- teplota kávy v šálke 67C+/-3C
- vstupný tlak 9 barov +/- 1
- čas pressovania(piccolo) 25sek+/-2sek
- viskozita pri 45C>1,5mPa s
- tuk>2mg/ml
- kofeín<100mg/šálka
- mililitre v šálke(piccolo)25ml+/-2,5
-
CHEMEX
veľmi príjemný spôsob a navyše úplne jednoduchý na prípravu , s tým , že po príprave máte za pár sekúnd čistý stôl . na prípravu potrebujete jednoduchú nádobu=chemex , do ktorej vložíte papierový filter a môžete začať s prípravou . No nezabudnite , že aj pri tomto spôsobe platia zásady ( pomer , voda ,káva , dľžka extrakcie )
-
FRENCH PRESS
u nás v posledných rokoch tento spôsob naberá na popularite . opäť jednoduchá príprava a rýchly čas čistenia
-
POUR OVER
novinka na báze filtrovanej kávy , kde čarovné šálky hario urobia zázrak z vašej kávy .
-
AEROPRESS
nie je to hračka , je to aeropress . úžasný systém , excelentný zážitok .
-
SIPHON BREWER
nezvyčajná metóda , netradičná príprava .
-
DŽEZVE / IBRIK
už aj na slovensku môžete nájsť pár podnikov , naozaj pár , kde vám pripravia pravú arabskú kávu na piesku alebo na plynovom ( elektrickom ) horáku .
-
PODS / capsule
vhodný hlavne na domáce alebo firmené použitie , keď máte záujem svojej návšteve alebo svojím partnerom ponúknuť kvalitnú alternatívu espressa .
-
moka
jeden z tradičných starodávnych spôsobov , patrí medzi najoblúbenejšie v taliansku . káva si zachováva svoju silu a obrad prípravy , vôňa , sú tie dôvody , ktoré vás presvedčia aspoň raz v živote vyskúšať tento spôsob .
-
my pressi - twist
revolučná novinka , ktorá bola uznaná aj asociaáciou SCAA . ak sa neviete zbaviť pocitu , že iná káva ako espresso pre vás neexistuje , toto je ten správny pomocník , kde si svoje espresso môžete vychutnať napr. aj na horách .