spracovanie

taktiež je viac druhov a metód spracovania kávy . 

DRY PROCCES ( natural ) - suchá metóda

partí medzi najjednoduchšie a najmenej nákladné . plody sa v šupke sušia na otvorených priestanstvách cca 1 mesiac . plody sa musia často prehrabávať aby nedochádzalo k fermentácii , aby sa nedostala vlhkosť  , a aby sušenie bolo pravidelné . 

po sušení nastáva proces lúpania z vrchnej šupky , na kávovom zrne však stále ostáva ďalšia vrstva - pergament. 

káva týmto spôsobom spracovania má dominantné chuťe a to hlavne - medové tóny , sladkastý nádych , chuť orieškov a čokolády . 

zrná po vylúpaní ešte jeden alebo dva mesiace "čakajú " a až potom sú exportované . 

WET PROCCES ( fully washed ) - mokrá metóda

náročnejší proces , ale používa sa väčšinou na kvalitnejšie kávy . 

vo vodných nádržiach , kávové plody prechádzajú "kúpeľom " , kde sa oddelujú ľahké a zhnité plody od ostatných . hneď po kúpuli musí ( do 24 hod ) dôjsť k odstráneniu vrchnej šupky a časti dužiny . je to potrebné , pretože neskoršie by pri lúpaní zŕn mohlo dôjsť k poškodeniu . 

potom zrná postupujú do ďalších nádrží ,kde prebieha fermentácia ( cca do 36 hodin ) .zrná sa následne sušia cca 2 týždne . kávy spracované týmto spôsobom majú v sebe viac ovocných tónov a  vyššiu kyslosť . 

SEMI-WASHED PROCCES  -  ( polomokrá metóda )

u tejto metódy sa na začiatku postupuje ako pri mokrej , prebieha selektácia tažkých a ľahkých zŕn . následne v lúpacích strojoch sú zbavené šupky a časti dužiny . potom však nastáva proces ako u suchej metódy , kde sa zrná sušia na priestranstve .tu je nesmierne dôležité časté otáčanie zŕn . 

takto spracovaná káva má jemnú kyslosť a výrazné telo a sladkosť  . 

pri tomto spôsobe sa šetria náklady na nadmerné používanie vody oproti wet procces . spôsob tohot spracovania má svoju výhodu , kedže počas sušenia sa cukry z dužiny uvolnia do zrna . používa sa aj názov honey procces 

LEŠTENIE ZŔN

po spracovaní zŕn nastáva proces lúpania pergamentovej šupky . káva sa lúpe v podobných zariadeniach ako sa sú na odstraňovanie vrchnej šupky . u psracovania mokrým procesom je lúpanie podstatne náročnejšie . 

 


 


čerstvo pražená káva od spoločnosti coffee touch s.r.o , ktorá má svoje kaviarne v žiline , kde ponúka svojim klientom okrem kávy costadoro aj niečo navyše , výberovú kávu najvyššej kvality . na našich stránkach nájdete rôzne ponuky , kávu do vašej kaviarne alebo na doma