praženie kávy
jeden z najdôležitejších faktorov , ktorý ovlyvňuje výslednú chuť kávy . poznáme viac druhov praženia ( rozličná teplota a stupne ) , toto sa nám odrazí na výslednej chuti kávy
typ praženia | teplota | crack | farba | charakteristika |
cinamon | do 205 | pred 1. pukaním | svetlo hnedá |
vysoká kyslosť ploché telo |
new england | 205 | 1.pukanie | tmavšie hnedá |
kyslosť výraznejšie telo |
light | 215 | po 1.pukaní | primeraná hnedá |
kyslosť bohaté telo komplexnosť |
regular city | 215-225 | pred 2.pukaním | hnedá |
miernejšia kyslosť vyvážený balance - kyslosť horkosť trpkosť |
full city-vienna | 225-230 | 2.pukanie | tmavšia hnedá | maximalna komplexnosť chute |
french-espresso | 230-235 | inheď po 2.pukaní | primeraná tmavšia |
nevýrazná kyselosť dominuje sladkosť |
italian | cca 240 | ..... po 2. | tmavá hnedá |
jemná spálenosť sladkosť nutty |
spanish | nad 245 | ..................... | veľmi hnedá |
spálenosť čokoláda |