názvy a význam
- barista - osoba , ktorá sa venuje káve , ktorá jej aj rozumie a dokonale ovláda svoju prácu , tak ako aj rôzne prípravy a spôsoby
- tamper - dôležitá pomôcka pri utláčaní kávy v portafilter
- portafilter - páka - kde sa dávukuje namletá káva ( tradične 7 alebo 14g ) - čerstvo namletej kávy
- tamper stand - utláčacia " stanica " , na pridržanie , udržanie páky ( portafilter ) , pri utláčaní
- roasting - praženie kávy , jeden z najdôležitejších preocesov , predtým , ako ochutnáte svoju obľúbenú šálku kávy
- bag - obyčajne jutové vrece zelenej kávy . v niektorých krajinách sú rôzne miery ako nap. brazília 132 pounds , colombia 154 pounds , angola 176 pounds....
- black jack coffee - kávové zrná , ktoré sú zlé pri zbieraní alebo pri preprave
- blend - mix 2 alebo viacerých variet kávy , ktoré sú miešané spolu
- bouquet - vôňa s dochťou varenej kávy
- braca - mierka dĺžky ( 2 metre a 2 centimetre )
- broken - " rozbité " kávové zrná
- buttery - plná chuť " oleja " na podnebí v ústach
- cafe benefiaciado - lúpaná káva
- CC , C/C - súčasná úroda
- cif - cena kávy , poistenie , doprava
- cafe en parche - kávové zrno v pergamene
- cafetal - plantáže kávovníkov
- chaffy - papierová šupka na zelených zrnách , ktorá sa odstráni počas praženia
- coffeol - esencia kávy , coffee oil
- earthy - zemitá alebo " plesnivá " chuť
- en oro - termín pre pranú kávu , keď parchment a silver skin sú odstránené . clean coffee
- estate - farma ,kde rastie špecifická varieta , tiež sa odvoláva na vládnu kontrolu v niektorých krajinách
- fazenda - kávová plantáž
- fazendero - majiteľ fazendy
- finca - kávová plantáž
- GHB - good hard bean
- grade - miera (stupeň ) kvality
- grading - klasifikácia kvality kávy , podľa veľkosti a tvaru . zrná sú sortované použitím sít ( sito ) -screens do nasledujúcich kategórií AA , platnation A , screen 18/20 , AB , screen 16 , C , broken , E , elephants , paeberry
- harsh - termín opisujúci určitú kávovú chuť
- HB - hard bean
- green coffee - nepražené kávové zrná ( zelená káva )
- hacienda - farma alebo ranč
- groundy - zemitá chuť
- HG - hight grown ( 2000 - 4000 feet u.t.s. )
- kilogram - 2.2046 pound
- limu - nízka acidita pranej kávy , typická pre etiópiu
- lavando fino - najlepší stupeň pre kávu z Venezuely
- LGC - low grown central
- longberry harar - stupeň kávy pre etiopiu . zrná sú väčšie ako " shortberries "
- MAM - akronym pre Medelin , Armenia a Manizales =kolumbijská káva , ktoré sa štandartne predávajú v jednom kontrakte
- mbuni - nepraná zlá ( chudobná ) kvalita kávy
- MC - methylene chlorid , používaný pre DeCaffe kávu
- new crop - čertsvá káva = čerstvý zber
- nutty - s aromou alebo chuťou pražených orechov , spája sa so zlou kvalitou kávy
- pulping - 1.krok po zbere , odstaňovanie šupky
- PW - prime washed
- rioy , rio-y - zaručne rio chuť
- rio - " lekárska " chuť kávy z brazílie
- SHB - strictly hard bean
- quakers - nezrelé , zaostalé kávové zrná
- red eye - espresso v šálke doliate kávou napr. z french press
- sound coffee - káva v " obchodných podmienkach "
- source - place of origin
- traviesa - druhý zber
- unwashed coffee - káva " vyrábaná " suchou metódou
- UQG - usually good quality
- whole bean - upražená káva , ale nie mletá