odrody kávy
Najhlavnejšou odrodou kávy v dnešných dňoch , ktorá tvorí najväčšie precento celosvetovej produkcie je arabica , s ktorou pracujeme aj my a tatiež robusta .
druhy kávy sa delia opäť na jednotlivé odrody . tie poväčšine dostávajú meno podľa plantáže alebo oblasti .
arabica sa najčastejšie pestuje v strednej a južnej amerike a tiež v afrike aj austrália . robusta je hlavne v ázii , afrike , ale tiež v južnej amerike .
arabica
patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy a tvorí až 80% celosvetovej produkcie . mýtus , že arabica rastie od nadmorskej výšky od 1000 m.n.m , je za nami , káa rastie už od 600 m.n.m. ,
arabica má menej kofeínu , výnimočnú kyslosť ( je to kladný znak u kávy ) , je náročnejšia na pestovanie . káva môže mať v sebe obsiahnutých nespočetné množstvo chutí , ktoré ovplyvňuje vla faktorov . pôda ( terroir ) , spracovanie , praženie ale aj samotná príprava .
robusta
robusta má vyšší obsah kofeínu , jej chuť je ťažká zemitá . jej pestovanie nie je tak náročné ako u arabica